Színes szavak

Világunk oly egyhangú... had színezzem ki nektek!

Botrány a BME gólyatáborában

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 2024-es gólyatáborának eseményei megrázták a nyilvánosságot. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar bodajki gólyatáborában a résztvevők többek között megalázó bánásmódról, üvöltöző táborvezetőkről, motozásról és időhöz kötött mosdószünetekről számoltak be. Több diák a tábor befejezése előtt hazament a feszültségek és a kiszolgáltatottság miatt. Az egyetem vezetése azonnal reagált, felülvizsgálva a táborok szabályozását és megkezdve az ügy kivizsgálását. Ez az eset csak egy a hasonló gólyatábori botrányok sorában, ahol a diákokat sokszor megalázó vagy bizarr feladatokra kényszerítik.

A beszámolók szerint a táborban szigorú szabályokat kellett betartani, például a diákok nem vihettek magukkal óvszert, hogy csökkentsék az alkalmi kapcsolatok számát. A tábor során a résztvevők tapasztalták, hogy szabadságuk erősen korlátozott volt, és folyamatosan egy helyen kellett tartózkodniuk csoportjaikkal. A nők különösen nehéz helyzetben voltak: a lányokat előre küldték a feladatoknál, és képeken is elöl kellett állniuk, hogy női jelenlétet mutassanak a karon, miközben folyamatosan figyelték őket.

A tábori ellátás is elmaradt a várakozásoktól: a résztvevők napközben csak zsíros kenyeret kaptak, este pedig borsófőzeléket. Az étkezések időkerete is szűk volt, és a fizikai megpróbáltatások mellett a diákokat arra kényszerítették, hogy megalázó feladatokat teljesítsenek. Egyes beszámolók szerint a résztvevőknek sorban kellett egymás derekát megfogniuk és szorosan együtt vonulniuk, ami feszült és kényelmetlen helyzeteket teremtett. Az egész tábort a megszégyenítés és a kiszolgáltatottság jellemezte, és a szervezők megígértették a résztvevőkkel, hogy nem beszélnek róla, hogy a következő generáció számára is meglepetés maradjon.

A hasonló élmények nem egyediek a BME gólyatáboraihoz, hiszen a korábbi években más egyetemek gólyatáborai is botrányba keveredtek. Sokan úgy érzik, hogy ezek a táborok nem építik a közösséget, hanem éppen ellenkezőleg, szétzilálják azt. Vizin Gabriella klinikai szakpszichológus szerint a megszégyenítés és a bántalmazás nem erősíti a kapcsolatokat, sőt, inkább eltávolítja egymástól az embereket.

Forrás: https://telex.hu/eletmod/2024/08/27/golyatabor-bme-moslek-szexualis-toltetu-jatekok-ivas-megalazas

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesszavak.blog.hu/api/trackback/id/tr2518712892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása